Google+ Followers

Rabu, 31 Julai 2013

ANAK HILANG KETIKA SIBUK SHOOPING..

ASSALAMULAIKUM DAN SALAM MESRA...

Hari sabtu lepas kami sekeluarga bertolak ke batu berendam,melaka rumah keluarga belah suami untuk shooping raya dan iffar bersama keluarga mertua..Perjalanan mengambil masa 1 jam dari seremban menggunakan tol..Perjalanan masa itu agak lengang juga walaupun hari sabtu,,.Oklah kan,,penat duduk kereta lama-lama kalau jalan jem..Letih sangat lebih-lebih lagi kalau time puasa ini..Nak marah jer rasanyer..

Saya dan suami merancang nak shooping baju melayu anak dan suami di mydin,melaka..Mak mertua kata kat mydin murahlah cikit berbanding tempat lain..Lagipun rasa penat juga nak pergi hari yang sama..Kesian pula dengan suami masih tak tidur sejak malam semalam..Kebetulan masa itu die baru habis shif malam..So kami rancang nak shooping hari ahad..Mesti ramai orang punyerlah yelah time cuti kebanyakan orang..

Malam itu kami berbuka dengan menu kambing panggang cicah dengan black peper,ayam percik,sambal udang,kacang panjang dengan tempe dan air bandung...Huuuu..sedap betul sampai menjilat jari..Masakan hasil air tangan mak mertua ku semuanyer jadi..Mak mertua saya ini memang pandai masak..Nantilah saya cerita di entri yang lain tentang mak mertua saya yek..




Semalam saya selamat sampai di mydin,melaka dalam pukul 11.00 pagi..Jarak dari rumah mak mertua kira-kira 10 km jer..Tak jauh pun itu yang kami memilih untuk bershooping raya di mydin..Agak ramai juga orang ketika itu,,Semua nyer dengan agenda yang tersendiri..

Saya terus menuju ke tingkat atas tempat terletaknyer baju melayu kanak-kanak dan dewasa yang sudah siap..Memang banyak sungguh warna dan design yang menarik untuk dipilih...Rambang mata sekejap nak pilih yang maner satu..Tugas saya ketika itu menjaga anak-anak manakala si suami pula yang pilih warna dan cari saiz...Yelah saya risau sungguh melihat orang begitu ramai sampaikan nak berjalan pun boleh berlanggar-langgar..

Sementara menunggu suami nak testing baju,saya amik kesempatan nak duduk sekejap..Anak-anak pun dah mula bosan menunggu,,Si adik asyik mintak dukung jer..Yang si abang pula dah dok main-main dengan budak-budak yang sama-sama menunggu kesitu...Tapi mata saya tidak leka dari melihat si abang bermain..

Baju melayu yang suami pilih tak muat lak jadi suami saya pergi ketempat tadi untuk mengambil yang lain sambil si abang mengikut dari belakang..Saya ade menjerit dengan suami yang si abang ade ikut di belakang dia..Dalam 5 minit menunggu,suami datang tanpa bawa si abang..Berderau jantung saya masa itu tengok anak dah hilang..Macammaner nak cari dalam keadaan orang yang semakin ramai dengan dipenuhi baju-baju..

Rupanyer suami tak dengar jeritan saya dan memang tak perasan si abang ikut dari belakang..Saya tinggalkan troli yang masih ade barang dan terus mencari sambil dukung si adik..Perasaan saya masa itu tak tahu nak gambarkan macammaner..Saya terus mencari tanpa pandang orang keliling yang mungkin memerhatikan saya..Yelah cari anak dalam keadaan orang yang semakin ramai agak susah..

Rasa time itu nak menangis jer rasanyer tapi saya tak putus asa..Terus mencari dicelah-celah orang ramai..Saya di tegur seorang lelaki ade ternampak seorang budak menangis pakai baju warna oren..Mungkin die perasan saya mencari-cari anak saya..Tapi anak saya pakai warna merah..Hati saya dah bertambah-tambah risau..Kepala masa itu dah fikir yang negatif..

Sambil mata saya melilau-lilau mencari anak,saya terperasan muka si abang dah ade bersama-sama dengan papa die di dalam troli barang yang saya tinggalkan di belakang tempat fitting room..Ya allah..rasa lega yang teramat sangat bile ternampak muka di abang tadi..Suami beritahu dia terjumpa si abang duduk menunggu kat tempat saya tinggalkan troli tadi..Maknanyer anak saya ingat tempat terakhir saya duduk menunggu disitu..Selamat saya tinggal troli kat situ..Kalau tak,tak tahu kat maner saya nak mencari dia lagi..huuhuuu

Selepas kejadian tadi,saya lebih berhati-hati dalam aspek menjaga anak ketika sibuk shooping..Kita tidak bleh leka walaupun seminit dalam keadaan orang ramai di tempat seperti shooping kompleks..Setelah selesai membeli belah di mydin,kami sekeluarga pergi ke jusco pula yang terbesar di melaka..Memang dah plan nak hiburkan hati anak-anak di taman permainan yang disediakan di dalam jusco itu..Sekali masuk rm10.00 untuk seorang main lah sepuas hati walaupun agak mahal juga,tak apelah yang penting anak-anak seronok dan saya terhibur melihat mereka enjoy..



Dekat jusco ini,saya ingat nak belikan si abang baju tidor tapi tak ade yang menarik pula..Si abang itu saya selalu pakai kan die saiz yang lebih besar cikit sebab walaupun die kurus jer tapi die cepat tinggi..Mungkin ikut belah keluarga suami yang semuanyer tinggi-tinggi belaka..hihiii

Sudah puas anak-anak bermain,kami pun pulang dalam pukul 5.30 petang untuk berbuka puasa di rumah mak mertua..Sebelum balik,saya singgah di bazar ramadhan untuk  beli cikit juadah berbuka puasa..Seronok sebenarnyer membeli belah untuk persiapan raya nanti..Dtambah meriah lagi lagu-lagu raya dipasang di setiap shooping kompleks..



Gambar diatas baju melayu untuk suami dan anak-anak yang saya beli di pasaraya mydin,melaka..Walaupun dugaan anak hilang sekejap tapi saya berjaya dapat cari juga koleksi raya 2013 untuk anak-anak dan suami..Untuk diri sendiri pula saya ade sehelai baju kurung moden..Bolehlah hihiii lagipun saya jarang nak pakai baju kurung ini..

Oklah kita jupa lagi dalam enrti yang lain yek..Pastikan anda jaga anak-anak anda bile kita tengah sibuk-sibuk nak beli barang..Kalau anak dah hilang,hanya allah sahaje yang tahu betapa susah nyer hati kita..Setiap minit pun kita tak boleh leka dan tidak kiralah dimana saje kita berada..Sekarang ini penjenayah ade di mana-mana saje..


AWASI ANAK- ANAK ANDA SELALU..


Salam Mesra
     LELA



















Jumaat, 26 Julai 2013

HUJUNG BULAN..GAJI MASUK KELUAR BALIK

ASSALAMULAIKUM DAN SALAM MESRA..

Baca tajuk saje dah dapat kita bayangkan rutin tiap-tiap bulan perkara wajib kita perlu selesaikan...Belum sempat panas kat beg duit dah kene bayar segala bil..Setiap bulan kita kene selesaikan bil-bil seperti bil air,bil api,bil telefon/internet,bayar kereta,bayar rumah dan duit dapur..Itu belum termasuk bil cukai pintu,cukai harta dan indah water...

Semua bil-bil diselesaikan oleh si suami setiap bulan..Kalau suami agak sibuk dengan kerja,suami bayar melalui online jer..Memang senang dan tak payah nak tunggu giliran tapi masalahnyer kadang-kadang guna online nie lambat update cikit..Dah bayar tapi dapat bil bulan seterusnyer ade tunggakan yang kene jelaskan..Aduh..siap telefon bagai mintak jelaskan..Sabar jerlah..

Kalo ade masa terluang,saya suka bayar segala bil di pejabat pos jusco seremban 2 jer..Saya suka pergi dalam pukul 3 petang ke bawah sebab masa itu orang tak ramai sangat,,Jadi urusan jadi mudah dan cepat..Lagipun saya tak suka nak lengah-lengahkan bayar bil ini..Takut dah terpakai susah lah pula nanti..Bila dah selesai bayar segala bil dan hutang,senang cikit nak bajet beli lain lak..hhiii


Selesai bayar segala bil,sambil-sambil itu saya boleh cuci-cuci mata tengok pakaian yang tengah sale..Kalau pergi jusco ini,anak saya yang sulung itu paling suka pergi tempat game..Setiap kali masuk mesti habis rm 5 punyer..Semua game die suka dah macam orang besar lak..Lagipun saya memang bajet untuk die main game sebulan sekali jer..Kalau selalu..aduhh..boleh botak kepala ner..

Bagi anda yang dah gaji itu,jangan lupa tau bayar segala bil anda..Bukannyer ape,lagi cepat kita bayar,lagi senang kita nak uruskan belanja harian  kita..Asingkan duit untuk bayar bil,hutang kereta,rumah,yuran anak dan sebaginyer..Tak lama lagi nak raya,lagilah banyak nak kene pakai duit..Jangan kerana nak raya bagai,tapi bil-bil masih belum di bayar,,

INGAT TAU...


Salam Mesra
   LELA

















Rabu, 24 Julai 2013

CABARAN MENYUSUKAN ANAK DI BULAN PUASA..

ASSALAMULAIKUM DAN SALAM MESRA..

Puasa ker???hihiii..Mestilah puasa kan..Alhamdulillah,sudah masuk minggu ke 2 kita berpuasa..Cepat sungguh masa berlalu..Masa sekarang ini amat berharga so kita tidak boleh leka dan alpa dalam setiap perkara yang kita lakukan..Kita kene kejar masa bukan masa mengejar kita..

Anda ade pengalaman berpuasa sambil menyusukan anak..Mesti tak tahan kan..Al-maklum lah apa yang kita makan anak pun makan..Memang agak memenatkan kalau kita menyusu kan anak dalam masa yang sama kita berpuasa..Badan rasa letih,nak buat kerja pun rasa malas..

Saya masih ingat lagi anak pertama yang masa itu setahun lebih,kuat sangat menyusu..Anak lelaki lah katakan..Asyik nak menyusu jer..Makan pun bagi juga tapi macam tahu-tahu jer mama die berpuasa,die bagi mama die dugaan..Sabar jerlah..

Hari pertama berpuasa masih saya boleh tahan lagi..Bila masuk tengahari,saya memang dah tak boleh tahan sangat..Rasa dahaga sangat,perut pula asyik berbunyi jer..Nak ke tak nak,saya terpaksa buka puasa jugak..Apa nak buat,kali pertama berpuasa dalam masa yang sama menyusukan anak..Baru saya dapat bayangkan macammane mereka di luar sana yang tidak makan minum dengan sempurna..Sebak rasa dihati..huhuuu

Rasanyer dalam 6,7 kali juga saya tak puasa masa itu..Bukannyer saya sengaja tak nak puasa tapi saya memang tak larat nk puasa..Anak saya memang kuat menyusu.Selamat suami bagi support kat saya..Yelah,hati seorang mama mesti nak yang terbaik untuk anak so saya kene lah berkorban untuk anak tersayang..

Tahun ini saya sekali lagi puasa sambil menyusukan anak yang kedua..Umur pun dah setahun 2 bulan..Pun sama mcam abang die juga kuat menyusu..Anak yang ke dua ini pula tak suka sangat nak makan..Makanan lembut die tak mau,suka makan benda yang keras jer seperti muruku..hihiii 

Si adik pula pantang tengok saya duduk ke tengok tv ker,mesti die datang sambil selak baju..Saya ini pula jenis cepat rasa lapar dan dahaga..Makin banyak die menyusu makin dahagalah saya..Adelah 1,2 kali saya terminum dalam bulan puasa tahun ini..hihiii..Yang lain saya puasa tau..

Inilah dikatakan dugaan seorang mama yang menyusukan anak di bulan puasa..Sanggup berkorban demi anak tersayang..Menahan lapar dan dahaga ketika berpuasa bagi memastikan anak dapat keperluan yang cukup..Kita sebagai ibu,mama atau ape pun gelaran kita dapat pasti ingin anak kita sihat dan sentiasa gembira..
KHAIRIN SEMAKIN LASAK..

MUHAMMAD KHAIRIN MERZA

Antara tips-tips ringkas saya dapat berikan ketika kita berpuasa sambil menyusukan anak ialah:

1.Kita wajib kene makan sahur sebab sahur ini penting juga untuk kita dapat bekalan tenaga extra sepanjang hari..Saya tidak pernah meninggalkan waktu makan sahur sebab kalau saya tak sahur,saya akan rasa penat..

2.Minum air masak yang secukupnyer..Masa sahur itu boleh buat tambahan minum horlick ke,makan banyak buah-buahan ker..Ikut keperluaan masing-masing yek..

3.Masa berbuka puasa pula,jangan lupa makan kurma..Banyak khasiat dalam kurma ini selain membekalkan tenaga,kurma juga dapat membanyakkan air susu kita..Makan nasi bersama lauk dan sayur semasa berbuka..Terpulang kepada menu masing-masing yek..

4.Sebelum tidur malam,buatlah minum ringan seperti milo panas ker tapi jangan manis sangat tau..

5.Insyallah,ade ganjaran dan pahala oleh allah swt bagi mereka yang memilih untuk menyusukan anak dalam bulan puasa ini..

Semoga anda berjaya meneruskan pemberian susu badan semasa berpuasa kerana susu badan adalah makanan terbaik untuk anak anda..


Salam Mesra
      lela













Isnin, 22 Julai 2013

SERONOK..JUALAN HABIS DI BORONG DALAM MASA 2 MINGGU

ASSALAMULAIKUM DAN SALAM MESRA..

Syukur alhamdulillah kerana diberi kesihatan yang baik untuk menjalani kehidupan yang lebih sempurna..Hari ini ade masa terluang cikit jadi saya guna kesempatan ini untuk menulis entri yang seterusnyer,,

Buat pengetahuan semua,dalam entri saya yang lepas,saya berkongsi pengalaman berpuasa di vietnam..Bukan sekadar shooping saje malah saya membeli tudung,baju kurung,tshirt polo dan dress burberry untuk dijual secara online dan offline..

Ini kali pertama saya mengeluarkan pelaburan sendiri untuk belajar dan merasai pengalaman berniaga secara kecil-kecilan..Yelah selama ini saya hanya jadi ahli dropship bagi setengah barang yang saya jual..Walaupun untung cikit,tpi pengalaman yang penting..Belajar macammaner melayan dan mejawab pertanyaan pelanggan yang bermacam-macam ragam..hihiii

Barang jualan yang saya beli,saya tunjuk kepada jiran-jiran terlebih dahulu..Yelah,mereka ini customer yang paling dekat dan berpotensi besar untuk mereka beli..Oklah,mereka ade yang beli tapi bayar hujung bulan...hihiii..Takaperlah,,dengan jiran-jiran kita jangan kedekut sangat..Kita kene faham keadaan jiran,barulah seronok nak berniaga..

Dalam masa yang sama,saya bukak tawaran di facebook kepada sesiapa yang berminat nak jadi ahli dropship saya..Alhamdulillah,mereka berminat nak menyertainyer dan seramai 48 orang ahli dan ade juga yang berjaya membuat jualan mereka masing-masing..Seronok rasanyer dapat berkongsi hasil jualan dengan mereka dan merasai bile kita promote barang ade customer nak beli..

Semalam saya dapat panggilan dari johor,berminat nak beli kesemua barang jualan saya..Rasa macam dalam mimpi pula..Betul ke tidak ade orang berminat dengan jualan saya..
Manalah tahu kalau-kalau mereka tipu jer..Yelah zaman sekarang ini,kita kene berhati-hati
dengan mereka yang berjanji bagai tapi habuk pun tarak..hihiii

Rupanyer customer saya itu kenalan kakak di johor..Akak saya yang bercerita dan berjaya memujuk kawan die membeli dengan saya..Setelah selesai urusan jual beli,untung rugi saya pun menjual kepada dia..Inilah yang dkatakan rezeki anak-anak dan rahmat berniaga di bulan ramdhan bulan yang penuh keberkataan ini..

Seronok sebenarnyer berniaga ini..Tidak salah mencuba yang penting kita kena rajin promote barangan kita,hati kene iklhas dalam berniaga,bina kenalan yang sama-sama berniaga dengan kita dan berkongsi tips-tips yang boleh membantu menaikkan jualan kita..Insyallah,allah swt akan bagi jalan kepada kita..

Oklah..jumpa lagi dalam entri yang lain yek dan jangan lupa like page saya 
https://www.facebook.com/pages/My-Baby-Apparel/111983785673949 untuk melihat koleksi pakaian dan kelengkapan si manja anda..


Salam Mesra
      lela
















Ahad, 21 Julai 2013

RIZQIN ..4 TAHUN MAMA MENANTI KELAHIRANMU..

Assalamulaikum dan salam mesra..

Bersua kita lagi dalam entri yang seterusnyer dimana saya akan berkongsi cerita tentang pengalaman saya menanti zuriat yang pertama hasil perkahwinan saya bersama suami tahun 2005..

Setiap dari kita mimpikan anak dalam setiap perkahwinan..Apalah erti sebuah perkahwinan tanpa anak yang menjadi pelengkap sebuah rumahtangga..Anak sumber kekuatan kita dan juga dapat mengeratkan lagi hubungan suami isteri..

Saya berkahwin umur 25 tahun dan masa yang sesuai mendirikan rumahtangga(orang lain katalah)..Saya dan suami merancang untuk mendapatkan anak secepat mungkin kerana kami berdua memang suka kan budak-budak..Dari tahun ke tahun,saya masih lagi belum mengandung..Pelbagai cara yang cuba lakukan seperti berurut,makan pil kesuburan dan macam-macam lagilah..Check di klinik pun,doctor memberitahu kami berdua ok cuma rezeki dari allah swt..Hanya die saje yang tahu kenapa dia bagi kami lambat memiliki zuriat...

Tak apelah,saya pujuk diri sendiri dan yakin satu hari nanti saya pasti dapat memiliki anak dari rahim saya sendiri..Syukur alhamdulillah,saya memiliki seorang suami yang sangat memahami dan tidak menyalahkan saya malah memberikan galakan dan dorongan..Sebab saya ade baca di blog yang lain,luahan seorang isteri yang suami die menyalahkan die semata-mata..Kesian sungguh nasib si isteri itu,..huhuuu

Setiap kali selepas solat,saya tidak lupa berdoa agar allah swt memakbulkan permintaan saya untuk memiliki anak..Saya juga banyakkan solat hajat dan solat taubat atas dosa-dosa saya yang tanpa saya sedar atau tidak. .Saya juga banyakkan sedekah jajan-jajan untuk anak-anak jiran,bagi makan kucing-kucing yang terbiar..Semua itu saya lakukan,insyallah ade ganjaran yang allah swt akan bagi untuk saya,.

Akhirnyer pada awal bulan jan 2009,saya rasa kelainan dalam diri saya..Period saya tak datang pada hari yang sepatutnyer..Saya tak lalu nak makan dan rasa malas jer nak buat kerja..Saya meminta suami membelikan pregant test untuk menguji sendiri dirumah..Nanti kalo pergi klinik,kalo tak ade saya juga yang frust..huhuu

Syukur alhamdulillah..allah swt mendengar doa saya dan berjaya hamil buat kali pertama dalam hidupku..Terasa saya nak memberitahu satu dunia yang saya dah berjaya..Suami pun gembira dan terharu kerana kami bakal memiliki anak juga..Suami pun dah berpesan berhati-hati melakukan keje rumah...Saya pula tidak ada simptom muntah,pening setengah ibu mengandung yang lain..Saya dijangka melahirkan baby ini dalam bulan sept 2009 seperti mengikut kiraan nurse diklinik kesihatan yang berhampiran rumah..

Tanggal 26/09/2009 hari sabtu di hospital sultanah aminah,johor saya selamat melahirkan seorang baby lelaki yang sungguh cute secara normal..Alhamdulillah,allah swt memudahkan kelahirannyer dan saya sungguh terharu kali pertama nurse meletakkan di atas dada saya..Dalam hati saya sempat berbisik,muka saling tak tumpah macam papa die..


MUHAMMAD KHAIRURRIZQIN

POSE MANJA GITU


Saya berpantang di johor dijaga oleh mak sepenuhnyer..Yelah saya tak ade pengalaman,jadi mak sajelah harapan saya..44 hari berpantang dan mengikut segala amalan,insyallah badan kita akan sihat dan kelihatan muda sentiasa...hihiiii

Seronok rasanyer dapat memiliki cahayamata yang selama ini dinantikan..Yelah,4 tahun menahan rasa serong masyarakat sekeliling dan cakap-cakap negatif orang..Akhirnyer allah swt berikan juga seorang anak yang sangat comel..Indah rasanyer kehidupan berumahtangga bila kehadiran anak mengisi kekosongan hidup saya dan suami..

Kepada anada diluar sana yang masih belum memiliki cahayamata,anda semua jangan risau dan susah hati kerana ini semua perancangan allah swt untuk kita..Cepat atau lambat hanya die saje yang tahu..Kita berusaha selebihnyer allah swt yang tentukan..

Sebahagian gambar MUHAMMAD KHAIRURRIZQIN  buah hati mama..Sekarang si abang dah berumur 4 tahun dan sudah bersekolah..Sengaja saya menghantar die ke tadika lebih awal kerana mudah dia bergaul dengan kawan-kawan yang lain...











P/S: Tips ringkas dari saya:
        
1.Banyakkan berdoa kepada allah swt dan jangan berputas asa..
2.banyakkan melakukan solat hajat dan solat taubat..
3.banyakkan sedekah kepada ibubapa,kanak-kanak dan binatang..


Salam Mesra
      lela
















Sabtu, 20 Julai 2013

PENGALAMAN BERPUASA DI VIETNAM PART 2

ASSALAMULAIKUM DAN SALAM MESRA..

Ahamdulillah..bersua kembali setelah agak sibuk mengurus bisnes baru,menguruskan rumahtangga dan menghadapi kerenah anak-anak yang kurang sihat..Mula- mula si adik demam,bila dah baik si abang pulak kene selsemsa dan batuk..Betul-betul menguji kesabaran dan dugaan di bulan puasa ini..So kene banyaklah bersabar yek ibu-ibu semua bila menghadapi kerenah anak-anak..Anak-anak adalah harta yang amat berharga jadi kita sebagai ibu mesti berikan yang terbaik untuk anak kita..Panjang pulak coleteh saya yek..hihiii

Ok..dalam entri part 1 yang saya cerita hari itu,saya dan anak-anak menaiki pesawat tanpa di temani suami..Memang betul dan agak menakutkan bile suami tiada disisi..Sampai diairport vietnam,suami saya terus ke kaunter tiket untuk memastikan kami dapat booking sit kelas ekonomi..Mengikut rekod suami saya sebelum kami sampai di airport,hanya ade 2 sit kosong saje..Mudah-mudahan adalah penumpang lain tak jadi naik penerbangan jam 16.45pm..hihii..Setelah menunggu giliran di kaunter tiket,crew yang memeriksa tiket kami memberitahu memang ade 2 sit kosong saje dan mereka meminta kami datang balik jam 13.45pm untuk memastikan sit masih kosong..Kami sekeluarga lepaklah dalam 1 jam lebih di airport sementara menunggu..Suami pun dah siap pesan,kalo sit tak ade saya kene balik dulu dengan anak-anak..Aduh..manalah saya larat nak handle 2 orang anak tanpa suami di sisi..Dahlah negara orang pulak tu..huuhuuuu..Suami memberi semangat dan yakin saya boleh melakukannyer..

Akhirnyer ramalan suami saya benar belaka..Sit kosong hanya ade 2 saje..Ini bermakna saya dan anak-anak kene naik kapal dulu..Kapal suami saya jam 1745 pm hari yang sama..Huhuuuu sedihnyer,ditinggalkan suami..Time tu pulak anak yang kecil dah menangis-menangis nak tidor..Si abang pulak buat perangai,time tu jugak dia nak buang air besar..Masa dah semakin suntuk sebab kapal akan berlepas jam 1645 pm..Penumpang pada masa itu ramai pulak yang beratur menunggu giliran untuk cop pasport..Selamatlah saya bawa stoller baby,saya letak si adik dalam stoller dan saya biarkan dia dalam itu,akhirnyer tido juga..Fuhhh..lega rasanyer si adik dah selamat tido..Setelah selesai cop pasport,saya terus pergi ke ruangan check beg lak..Ok tak ade barang larangan saya bawa keluar..hihiii..

Setelah selesai check tiket saya dapat sit 24b,24c dan sebelah tingkap seorang penumpang lelaki keturunan india..Adik yang dah tidur tadi dah terbangun,terus saya menyusukan die dengan harapan die tak menangis..Si abang pula dah tertidur kepenatan..Fuhh lega betul masa itu sekurang-kurangnye si abang tak buat perangai..Selamat ade lelaki india itu,die tolong pakaikan tali pinggang keselamatan,betulkan kepala si abang yang dah terlentok-lentok ke kiri kanan..Masa itu baru saya rasa betul-betul dahaga tapi waktu berbuka lambat lagi..Nak tak nak terpaksalah tahan..Cabin crew yang bertugas dah berpesan akan simpankan makanan saya selepas sampai di klia..Aduhhh..dugaan betul bau makanan meresap ke hidung..Sume nyer makan penuh selera tapi saya tolong ambil bau jer..hihiiii..Tak ape..itulah dugaan berpuasa di negara orang..Kenelah terima yek..

Lagi sejam dijangka sampai ke klia tapi si adik pula buat perangai tak mau tidur..Puas dah pujuk,bagi susu tetap menangis..Die tidak selesa sebenarnyer itu yang die mengamuk dan 1 lagi tak puas tidur..Saya pun dah tak larat dah nak pujuk si adik ner...Menangis sampailah kapal dah selamat mendarat.Biarlah orang nak cakap aper,saya memang dah larat nak pujuk..Terus saya kejutkan si abang yang betul-betul lena dalam pesawat dan terus keluar menuju ke tempat beg...Oleh kerana nak menunggu suami pula tiba di klia jam 1045 malam terpaksalah saya tolak troli,dukung anak ke tempat lepak yang selesa di KFC..hihiii..kat situ saya boleh bagi anak-anak main kat taman permainan mereka..Selamat ade makanan yang diberi cabin crew sebelum keluar dari pesawat tadi..Tak payah susah-susah nak cari makanan..Alhamdulilah..Dapat juga saya berbuka puasa walaupun lambat tanpa suami disisi..

Setelah 2 jam lebih menunggu,suami saya sms beritahu dah sampai dan sedang menuju KFC..Fuhh lega rasanyer..Saya pun menceritakan segala yang berlaku semasa dalam penerbangan tadi..Balik dengan anak-anak tanpa bantuan seorang suami memang payah sebenarnyer..Saya dapat bayangkan macammaner kesusahan ibu ibu tunggal diluar sana menghadapi hidup tanpa suami disisi..Setiap hubungan rumahtangga suami isteri mesti perlu memerlukan antara satu sama lain..betul tak!!! hihiii


P/S:Jumpa lagi dalam entri seterusnyer..


Salam mesra
    lela











Khamis, 18 Julai 2013

PENGALAMAN BERPUASA DI VIETNAM PART 1..

Assalamulaikum dan salam mesra..

Syukur alhamdulillah..masih lagi bernafas dibumi milik allah swt ini..Hari ini sudah 10 hari kita dapat menunaikan ibadat puasa di bulan ramadhan yang penuh rahmat ner..Sekejap jer kan masa berlalu..Cuaca setakat ini pun ok jer..kadang-kadang mendung pastu hujan..kadang-kadang cerah..Allah punya perancangan,tiada sape dapat menduga..


Ok..pada 9 julai yang lalu,saya,suami dan anak-anak telah berlepas ke saigon,vietnam..Flight pukul 14.45 pm menaiki pesawat MAS..Kebetulan suami berkerja dengan MAS so dapatlah kami merasa naik kapal MAS(merasa jadi orang kaya sekejap)hihiii..Sangat selesa menaiki pesawat baru MAS ini..Siap ade tv kecil di depan..Anak yang sulung pada mulanyer takut-takut jugak..Bile bukak tv cerita kartun,terus senyap..Bagus jugak MAS sediakan monitor kecil..Saya pulak tengok drama orang putih..Sedap pulak jalan ceritanyer..Yang kelakarnyer sampai habis saya tengok..Tak terasa berada dalam kapal..hihii..Tup tup kapten beritahu dah nak mendarat..hahaa..


Penerbangan dari klia mengambil masa 2 jam saje untuk sampai ker vietnam..Alhamdulillah,anak-anak tak banyak ragam sangat..Boleh dikawal lagi..Tahun 2011 saya pernah pergi ke vietnam so pengalaman dah ade..Taklah rasa takut bile berada di vietnam buat kali kedua..Sampai di airport vietnam,kami terus menuju ke stesen teksi di tingkat 2..Kalau boleh anda naik teksi vinasun ataupun saigon teksi..Teksi mereka pakai meter so tak perlulah rasa takut kene tipu..Kami sekeluarga check in 3hari 2 malam di hotel hoang tram(hotel ruby)yang berdekatan dengan market ben than,saigon square,pasar malam..Hotel ini sangat selesa untuk kami sekeluarga..Yang penting ade keselesaan kami sekeluarga dan pihak hotel ade menyediakan wifi percuma yang sangat laju..hihiii


Malam pertama saya cume jalan-jalan disekitar pasar malam yang berdekatan dengan market ben than..Memang meriah dengan kehadiran pengunjung dan pelancong luar termasuk kami sekeluarga..hihiii..Ade jugak rakyat malaysia yang kelihatan di pasar malam tu..Masing-masing dengan tujuan tersendiri..

SUASANA MALAM DISAIGON..

Malam pertama kami hanya jalan-jalan disekitar pasar malam jer..Ronda-ronda melihat ape yang peniaga jual..Malam tu nak dikatakan semua peniaga membuka gerai masing-masing cuma orang islam champa jer yang tak ade..Malam tu saya cuma beli tshirt polo untuk kanakkanak jer..Sebelum pergi ke pasar malam,kami singgah makan di restoran halal..Kami memesan nasi ayam goreng..Oklah sedap tapi agak mahal gak..1 pinggan dalam rm15 duit malaysia..Dah namanyer pelancong terpaksalah bayar jer..hihii..Sebelum datang ke vietnam,saya ade jugak bawa roti,milo 3in1,biskut untuk alas perut..Lagipun esok dah puasa so kene bekalkan tenaga lebih cikit..Kami pulang ke hotel bile selesai membeli lagipun si kecil dah mengantuk nak tido..Selamat dekat antara hotel dengan pasar malam ner..

Buat pengetahuan sume,masa di vietnam lambat 2 jam dari malaysia so masa siang agak panjang..Sahur pertama saya dan suami hanya makan bekal yang dibwa dari malaysia jer..Selamatlah suami jenis tak cerewat sangat tang makan ner..Selesai sumenyer kami sambung tidor balik..hihii..Saya sebenarnyer tidak cukup tidor dari malaysia lagi..Yelah kalau pun surirumah sepenuh masa,banyak pekara yang harus disediakan sebelum bertolak ke vietnam..Keperluan anak-anak harus diutamakan seperti ubat-ubatan,makanan,pakaian dan sebagainyer..Saya dan suami pun tak banyak sangat bawa baju..Boleh beli di sana..hihii

Kami sekeluarga memulakan perjalanan mencari baju kurung,telekung,jubah dan tudung..Cuaca pada masa itu tidak terlalu panas so anak-anak tidak banyak meragam..Tidak banyak kedai melayu champa yang bukak kedai ketika ramadhan..Adalah 5,6 kedai yang bukak..Saya rasa mungkin petang atau selepas berbuka baru mereka bukak kedai..Dapatlah jugak mencari barang yang nak di jual dan dapat jugak belikan untuk jiran,mak,mak mertua..Untuk diri pun ada terselit jugak..hihii..Tang harga pulak,masih boleh ditawar..Kalau yang dah biasa membeli di tempat yang sama,mungkin harga yang mereka bagi,jauh lebih murah..Kene pandai main harga tapi jangan lah mintak harga yang tak masuk akal..Mereka pun nak untung jugak..

Memandangkan tenaga masih ade lagi dan jam masa itu menunjukkan pukul 2 pm..Kami meneruskan perjalanan ke saigon square mall pulak..Tidaklah terlalu jauh sangat dan kami hanya berjalan kaki saja..Penat jugak berjalan kami sambil dukung anak..Mencabar keimanan betul shooping di bulan puasa..Time nak melintas dijalan raya lagilah mencabar..Banyak betul motor yang datang dari kiri,kanan,depan dan belakang..Suka hati mereka jer nak jalan mana-mana...Tapi tak ade pulak saya nampak kemalangan berlaku..Setiap negara tidak sama dari segi undang-undang..Kalau di malaysia,gerenti dah kemalangan tak pun kene saman ataupun kene maki..hihiii

Sampai di saigon square mall,banyak betul kedai menjual pakaian lelaki,pakaian wanita,pakaian kanak-kanak,beg,jam,akseokri hp dan bermacam-macam yang mereka jual..Saya sampaikan tak tahu nak masuk kedai yang mane..Jalan punyer jalan,ade 1 kedai yang menjual pakaian kanak-kanak..Cantik dan amat menarik perhatian saya..Adelah saya beli untuk koleksi jualan saya..Suasana di saigon square mall sangat selesa bagi saya lah(kalo orang lain saya tak tahu yek)..Tidaklah panas sangat seperti masuk ben than..Saya dan suami memang dah merancang dari malaysia,tidak shooping di ben than..Agak susah cikit bagi mereka yang bawa anak-anak seperti saya..Keselesaan anak-anak saya utamakan..Kalo anak-anak buat perangai,tak dapatlah saya nak shooping dengan tenang..hihii..Akhirnyer dapatlah juga saya cari pakaian untuk anak-anak saya..4 kemeja,3 seluar jeans dan papa mereka pulak sepasang baju kemeja..Cukuplah itu yang penting ade jugak pakaian yang nak dipakai..

Selesai berbuka puasa dan menghilangkan penat seharian berjalan kaki,malam itu kami sekeluarga keluar lagi..hihii..Datang jauh-jauh kalo lepak kat hotel jer,lebih baik tak payah datang..Betul tak!!!Lagipun mood anak-anak tengah ok so dapatlah cari barang lain..Kebanyakkan awek-awek vietnam yang menjual barang di pasar malam,pandai jugak bercakap bahasa melayu..So tidaklah susah untuk kita berurusan dengan mereka..Tapi yang saya kurang berkenaan,tang tarik-tarik lengan suami suruh pergi kedai mereka..Sabar jerlah..Lagipun dieorang bukan tahu halal ker haram mereka buat macam itu..Selamat dah malam,kalo siang mereka buat macam itu,kurang lah cikit pahala en abang..hihiii..

Mengikut perancangan kami akan balik ke malaysia pada 13 julai tapi memandangkan semua barang sudah berjaya dibeli,kami mengambil keputusan untuk balik 11 julai menaiki penerbangan jam 16.45 pm..Mudah-mudahan adalah tempat duduk kosong nanti..Sementara masih ade masa lagi,kami berjalan lagi ke siagon square mall..Last minit,abah mertua mintak belikan kasut hitam..Bagi tidak menghampakan permintaannyer,Seperti biasa,kami sekeluarga berjalan kaki tapi malangnyer mall belum bukak lagi..Tanya orang dekat situ,mereka beritahu dalam kul 9.00am baru buka..Aduh..Letih jugak menunggu kat situ sebab ade masa 1 jam lagi nak menunggu..Last-last,kami pun berpatah balik ke hotel..Selamatlah jarak hotel dengan mall ner tak jauh sangat..Sampai hotel saya dapatlah saya kemaskan barang-barang dulu..Nanti taklah kelam kabut bila nak balik nanti..Pergi 1 beg bile balik 3 beg..hihiii..Dah namanyer shooping kan kan kan...

Selesai shooping disaat-saat akhir,kami pun check out dari hotel hoang tram pukul 12.00 tengahari..3 hari duduk di hotel kami dikenakan bayaran sebanyak rm260..Saya rasa ok sebab keselesaan dan wifi mereka laju..hihii Pihak hotel jugak ade bagi diskaun untuk harga teksi..Oklah itu kan..Siap mereka call teksi lagi..Sementara menunggu teksi sampai,pihak hotel ade sediakan tempat timbang beg..Fuhh..lega rasanyer sumenyer dalam 57 kg sahaja..Buat pengetahuan semua,sfat MAS seperti suami saya dan keluarga mendapat keistimewaan iaitu setiap seorang free dalam 30 kg so maknanyer kami tak kenelah cas beg..hihiii..Saya akan sambung balik dalam part 2 dimana pengalaman yang tidak dapat lupakan bile saya dan anak-anak diminta naik pesawat tanpa ditemani suami disisi..



P/S:mintak maaflah yek..gambar tak banyak..tak sempat nak bergambar sakan..hihiii




SALAM MESRA
     LELA




























































































Ahad, 14 Julai 2013

SEDIKIT SERBANYAK SEJARAH HIDUPKU..

Assalamulaikum dan salam sejahtera..

Syukur alhamdulillah diberi peluang oleh allah swt untuk menghirup udara segar lagi..Syukur alhamdulillah,kerana berpeluang untuk belajar dan menulis blog sendiri..Sebenarnyer dah lama ade minat nak buat blog tpi masa tu laptop tak ade..nak beli masih belum mampu..so simpan jer niat sampai lah sekarang ner..Cari punyer cari,akhirnyer jumpa gak 1 blog yang menawarkan belajar asas buat blog..kene bayar rm130 jer..tak aperlah,nak cari ilmu jangan kedekut sangat nak kuar modal..betul tak!!

Ok..biar saya memperkenalkan diri saya dulu..nama penuh saya haslelawati mohd arpa..
kawan2 suka panggil saya lela..berumor 33 tahun dan dilahirkan di kem terendak melaka(arwah ayah bekas askar melayu)..mak dan arwah ayah orang johor so saya adelah ckit darah keturunan jawa,bugis..belajar sampai amik spm dalam jurusan perdagangan..nak sambung belajar macam dah hilang fokus hihiii..so fikir punya fikir saya masuk ikbn peretak,jurusan kecantikkan..hobi saya suka membaca novel(dalam hati ade taman gitu)..membaca kan bagus,tidak kiralah bentuk bacaan ape kita baca,yang penting ape yang kita baca tu dapat menambahkan ilmu kita..cita-cita saya lak nak menjadi seorang bussiness women yang berjaya..insyallah..

Saya sudah berkahwin dan mempunyai 2 orang hero yang sangat lasak iaitu muhammad khairurrizqin 4 tahun dan muhammad khairin merza 1 tahun..mereka adalah anugerah terindah yang allah swt berikan kepada saya sebagai amanah untuk saya menjadi seorang manusia yang lebih bertangguhjawab..terima kasih padamu YA ALLAH..

Sebenarnye sudah 8 tahun lebih saya menjadi seorang surirumah sepenuh masa berpangkat pengurus akaun hihii..sebelum kahwin dulu,saya pernah keje kilang,kerani store,cashier,berkerja disalon kecantikan..penah wat kerja partime mengandam pengantin,betunang,membuat hantaran,penah jadi model hihiii...bermacam-macam pengalaman yang saya kutip dari perkerjaan yang saya lakukan dulu..seronok dan saya enjoy..
lepas berkahwin,saya terus berhenti keja dan ikut suami pindah ke seremban..saya kene korbankan segala yang ade untuk suami tersayang..

Ok..buat pengetahuan sume..saya ade menjalankan perniagaan dari rumah jugak..ade secara online dan offline..ade setengah barang yang saya jadi dropship jugak..baru-baru ini saya ade pergi ke vietnam untuk cari barang yang sesuai untuk saya jual dirumah..alhamdulillah,sambutan dikalangan jiran-jiran memang best.saya ade menjual baju kurung,telekung,jubah,blouse wanita,tshirt polo kanak-kanak dan dress burberry...memang ade perancangan bersama suami untuk bukak kedai di pasaraya mydin..insyallah..saya tengok banyak barang potesi besar untuk dijual..tak aper..lainkali saya akan ceritakan di dalam entri seterusnye..

selamat berkenalan yek wahai pembaca dan peminat blog semua..

salam mesra..
lela..