Google+ Followers

Isnin, 28 Oktober 2013

"RESEPI SNOW CHEESE CAKE"

ASSALAMULAIKUM DAN SALAM MESRA..

Anda suka makan kek tak?Saya adalah peminat tegar no 1 kek ini..Saya suka menikmati akan kelazatan dan keenakan kek..Yang paling saya suka kek berasakan coklat..yumy yumy yumy Bila saya makan kek,seolah-olah saya berada di awang-awangan..hihiii

Begitu fanatik sekali kan saya bercerita pasal kek ini..Kawan-kawan saya ramai yang buat bisnes kek jadi ada 1 kek itu saya tengok macam sedap tau..Hari-hari post kat fb pastu siap meleleh lagi krim nya..Saya pun cubalah order sebab nak tahu jugak kehebatan kek snow cheese ini..

Perghhhh...seperti yang saya jangka memang sedap betul snow cheese kek ini..Tak rugi saya membeli dan merasanya..Sedap tau dan memang terbaik..
Saya jadi gian pula nak makan jadi saya pun carilah resepi kek snow cheese di fb..Rupanya senang bebenor nak buat kek ini tapi saya mintak tolong adir ipar suami ajarkan saya..Saya boleh buat sendiri cuma saya nak juga berguru pada mereka yang pandai buat..

Saya belajar dekat rumah mak mertua sebab mak mertua boleh rasa juga hasil air tangan menantu dia..Jadi kepada yang suka dan nak belajar buat sendiri snow cheese cake,di bawah ini saya ada sertakan sekali resepi..
selamat mencuba...

RESEPI SNOW CHEESE CAKE..

Bahan untuk kek :
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula kastor
100 gram tepung blue key superfine
60 gram tepung jagung
50 gram air sejuk (dari peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega (dicairkan)

UNTUK KRIM:
1 kotak cream cheese (terpulang nak guna jenama lain)
1/2 tin susu pekat manis (dalam 1 cawan) 
(satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2)

UTK TOPPING:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (diparut)

CARA-CARANYA:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan gebu..
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong...

Rasa-rasanya dapat buat tak resepi snow cheese kek ini..Senang jer tapi perlukan kesabaran sikit..Yelah manalah tahu kek belum siap tapi tak sabar-sabar nak makan..Pastikan masuk peti ais dulu dalam 1 jam dan selepas itu bolehlah makan..Ade juga yang tak suka makan kek masuk peti ais cuma terpulang mengikut selera anda..


Bye-bye..
p/s: Jangan lupa cuba tau..memang terbaik dan sedap di makan...


Salam mesra
     lela







Khamis, 10 Oktober 2013

8 TAHUN BERSAMA AKHIRNYA BERPISAH JUGA..

ASSALAMULAIKUM DAN SALAM MESRA..

Kali pertama perkenalan kita di sebuah kedai di nilai,negeri sembilan..Kau ku pandang dengan penuh minat dan ku tertarik dengan warna kulitmu dan bentuk badan yang mempesona..Sampai bawa ke dalam mimpi sebab selalu mengingati kau..

Setelah berfikir panjang,ku beranikan diri pergi berjumpa dengan kau yang masih berada di tempat yang sama di mana kali pertama kita berjumpa dan ku melamar serta merta tanpa meminta persetujuan dari kau..Ternyata ku tidak bertepuk sebelah tangan dan kau terima aku seadanya..

Ku bahagia bila bersama-sama dengan kau tanpa kau merungut sedikit pun..Kau tidak jemu siang dan malam,hujan dan panas bersama-sama mengharungi kehidupan bersama...

Masa berlalu begitu pantas,sedar tak sedar kau sudah 8 tahun lebih kita bersama..Ku ingin bersama-sama dengan kau selamanya tapi apakan daya..Ku tertarik dengan bentuk badan dan warna kulit yang lain..Maafkan ku kerana berpaling pada yang lain..

Terima kasih KERETA PERDANA ku..Segala kerjasama dan pengorbanan kau selama ini amat ku hargai dan tak akan ku lupakan..Teruslah berbakti kepada tuan yang baru seperti kau berbakti pada ku dulu..Janganlah kau buat perangai sama selalu asyik rosak jer..Beribu duit habis hanya kerana nak jaga kesihatan kau tapi kalau sebulan 2,3 kali rosak,siapa larat nak jaga..Tapi kau jangan risau,no plat kau tetap ku ambil untuk kereta yang bakal ku beli nanti..Sekurang-kurangnya adalah kenangan antara kita..

Hihihiiii..jangan marah yek semua pembaca blog sekian..Saya sahaja jer nak tukar mood penulisan saya..Melepaskan sesuatu benda yang kita sayang memang sukar seperti kereta perdana ini..Selalu sangat rosaknya jadi saya pujuk suami suruh beli kereta baru..Alhamdulillah,suami pun setuju nak tukar kereta..Agaknya suami saya dah tak larat nak keluar duit untuk repair yang kadang-kadang mencecah ribuan ringgit..

Semasa entri ini di tulis,kereta perdana ini sudah di jual dengan jayanya dan hanya menunggu kereta baru untuk sampai ke rumah..Tak sabar rasanya nak naik kereta baru..

Nak tahu saya beli kereta aper..Jeng jeng jeng...Kenalah tunggu dalam entri seterusnya yek..


BYE- BYE


Salam Mesra
      lela








Ahad, 6 Oktober 2013

RESEPI SOTONG BEREMPAH DIHUJUNG MINGGU..

ASSALAMULAIKUM DAN SALAM MESRA..

Siapa disini suka makan sotong??angkat tangan laju-laju...hihiiii Sebelum kahwin dulu,saya memang kurang makan sotong..Kalau mak masak sambal sotong pun,saya cuma ambil dalam 3 ketul jer..Memang saya tak berapa suka lagi-lagi bau sotong itu..Tak suka tak suka...

Bila dah berkahwin dapat pula suami yang suka makan sotong aduhhhh parahlah jawabnya..Tak masak kan takut kecil hati pula..Jadi saya pun mintak resepi dari mak mertua apa-apa saja masakan menggunakan sotong..Mak mertua beritahu yang suami saya suka makan sotong masak serai..Kali pertama juga saya dengar sotong masak serai dan ternyata memang sedap sangat..

Terus saya jatuh cinta dengan sotong ini..haahaaa...Dipendekan cerita,1 hari itu saya ada menonton program masakan menggunakan sotong iaitu resepi sotong berempah..Kalau tak salah saya lah,rancangan itu tahun 2009 dan tuan punya resepi ini datin ira pengasas aura seri..

Masa itu baru saya terfikir rupanya sotng ini boleh masak bermacam-macam cara mengikut kreativiti kita sendiri..Yelah,saya ini dulu tak pandai masak...Lagi sebulan nak kahwin baru belajar masak dengan mak..Masakan kegemaran saya ayam masak kicap..Kalau ada masakan ini,saya dah tak pandang yang lain dah..

Kalau anda suka makan sotong dan nak merasai sendiri keenakan sotong berempah ini..Jom salin resepi di bawah ini:

Bahan-bahan:
Sotong serdehana(boleh potong 3)
Bawang kecil 2 ulas (dihiris nipis)
Bawang putih 2 ulas (dihiris nipis)
Halia (dihiris nipis)
Bawang besar (potong nipis)
Cili padi/cili merah (potong nipis dan terpulang nak guna yang mana)
Serbuk kari ikan (saya guna babas)
Air
Garam/serbuk perasa

Cara-caranya:
Masukkan minyak dan bolehlah masukkan bawang merah,bawang putih dan halia yang sudah dihiris nipis..Biarkan sehingga bau bawang naik,barulah masukkan serbuk rempah ikan dalam 2 sudu besar(mengikut banyak mana sotong anda yek)..Biarkan rempah masak seketika dan bolehlah masukkan bawang besar dan cili padi/cili merah yang sudah dihiris..Bila semua sudah masak,bolehlah masukkan sotong..Boleh juga masuk garam dan serbuk perasa..Kalau anda suka sotong berempah ini jenis kering,tak payahlah tambah air tapi kalau anda suka berkuah,boleh tambah air cikit..Kalau sotong dah masak,bolehlah tutup api dan sedia untuk dimakan bersama-sama nasi panas..

Jeng jeng jeng inilah hasilnye resepi saya sotong berempah mengikut kreativiti saya dan anda boleh juga tambah yang lain mengikut kesukaan anda yek..Kalau sotong berempah ini ada warna warni mungkin menarik minat anak nak makan tapi hati-hati jangan sampai anak termakan cili padi pula..Hihiii

Selamat mencuba dan insyallah,saya akan bagi lagi resepi sotong masak serai hasil resepi mak mertua saya yek..Mudah-mudahan anda berjaya buat resepi yang ringkas tapi sedap ini..

Bagi anda yang tercari-cari produk kesihatan dan kecantikan,jom singgah blog saya http://kulitcantiksihatsempurna.blogspot.com/ untuk membeli produk yang di tawarkan..

Bye-bye


Salam Mesra
     lela

















Khamis, 3 Oktober 2013

BAJET DALAM RM200,BUAT BIRTHDAY PARTY...

Assalamulaikum dan salam mesra..

Alhamdulillah..Pada 26 sept yang lepas genaplah umur rizqin yang ke 4 tahun..Memang saya bercadang nak sambut hari jadi rizqin di tadika sebab memandangkan rizqin dah sekolah..Mesti seronok kan sambut hari jadi dengan kawan-kawan,cikgu yang mengajar...Kemeriahan lagi terasa sebab budak-budak ini suka makan kek dan melihat kelatah mereka..hihiii

Lagi 2 minggu sebelum sambutan hari jadi rizqin,pening kepala juga lah saya nak cari idea ape untuk tema anak saya ini..Yelah,setahun sekali keluar belanja untuk hari jadi anak,tak salah mana pun tapi janganlah berlebih-lebihan..Yang penting bajet kita cukup setakat yang kita mampu jer..

Anak saya suka tengok cerita kartun upin ipin jadi saya pilih tema kek gambar upin ipin jer..Selamat saya ada kawan sekolah yang memang buat bisnes kek ini lagipun dia tinggal dekat seremban 2 senanglah nak tempah..Bukan tak nak beli dekat kedai jer tapi kalau beli dengan kawan-kawan ini,senang cikit kira..


Saya pun order sekali roti sosej dan lolichoc dalam 30 biji jer..Roti sosej itu dalam 60 sen sebiji dan lolichoc 1.50 satu batang..Saya ada tambah juga karipap dalam 30 biji..Karipap itu jiran depan rumah yang buat..Saya suka karipap hasil air tangan dia..Sedap tau kalau jual lebih meluas mesti laku nanti...Saya ada buat juga free gift untuk kawan-kawan rizqin dan cikgu tapi terlupa pula saya nak ambil gambar..Itu pun saya bajet dalam rm60 jer..Saya beli air kotak,jajan dan gula-gula..

Dalam pukul 10.00 majlis hari jadi rizqin pun bermula..Masa saya datang ke tadika,rizqin agak terkejut melihat saya dan adik dia datang..Yelah dia pun tak tahu hari itu hari jadi dia..Bila cikgu bukak kotak kek,masa itu dah bising dah suara budak-budak menjerit..Yelah seronok agaknya tengok kek ada gambar upin ipin..

Tengoklah gelagat rizqin bila kawan-kawan dia menyanyi lagu selamat hari jadi..Seronok sangat dia masa ini..hihiii Gembira hati ini bila anak suka saya dengan kejutan dari mama dia..Rasanya berbaloi walaupun mengeluarkan modal yang sikit..

Semua kawan-kawan rizqin dah tak sabar tak nak makan kek upin ipin rizqin yang nampak menyelerakan itu..Tiada acara tiup lilin pun,cukuplah sekadar potong kek jer..

Bajet rm200 untuk majlis hari jadi yang ringkas ini dapat saya buat dengan jayanya..hihiii Lagi bagus kalau buat dekat tadika kalau anak dah sekolah..Yang penting kena bincang dengan cikgu dan jangan ganggu masa belajar mereka..

Buat anak mama MUHAMMAD KHAIRURRIZQIN..Mama dan papa sayang sangat rizqin dan semoga rizqin jadi anak yang soleh di dunia dan akhirat dan menjadi anak kebanggaan mama dan papa..AMINNN....

Jom singgah-singgah fan pages fb saya https://www.facebook.com/RiznLailaCollection melihat koleksi tshirt muslimah yang pastinya pakaian menutup aurat walaupun kita suka berfesyen..

BYE-BYE...


Salam Mesra
     lela