Google+ Followers

Isnin, 28 Oktober 2013

"RESEPI SNOW CHEESE CAKE"

ASSALAMULAIKUM DAN SALAM MESRA..

Anda suka makan kek tak?Saya adalah peminat tegar no 1 kek ini..Saya suka menikmati akan kelazatan dan keenakan kek..Yang paling saya suka kek berasakan coklat..yumy yumy yumy Bila saya makan kek,seolah-olah saya berada di awang-awangan..hihiii

Begitu fanatik sekali kan saya bercerita pasal kek ini..Kawan-kawan saya ramai yang buat bisnes kek jadi ada 1 kek itu saya tengok macam sedap tau..Hari-hari post kat fb pastu siap meleleh lagi krim nya..Saya pun cubalah order sebab nak tahu jugak kehebatan kek snow cheese ini..

Perghhhh...seperti yang saya jangka memang sedap betul snow cheese kek ini..Tak rugi saya membeli dan merasanya..Sedap tau dan memang terbaik..
Saya jadi gian pula nak makan jadi saya pun carilah resepi kek snow cheese di fb..Rupanya senang bebenor nak buat kek ini tapi saya mintak tolong adir ipar suami ajarkan saya..Saya boleh buat sendiri cuma saya nak juga berguru pada mereka yang pandai buat..

Saya belajar dekat rumah mak mertua sebab mak mertua boleh rasa juga hasil air tangan menantu dia..Jadi kepada yang suka dan nak belajar buat sendiri snow cheese cake,di bawah ini saya ada sertakan sekali resepi..
selamat mencuba...

RESEPI SNOW CHEESE CAKE..

Bahan untuk kek :
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula kastor
100 gram tepung blue key superfine
60 gram tepung jagung
50 gram air sejuk (dari peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega (dicairkan)

UNTUK KRIM:
1 kotak cream cheese (terpulang nak guna jenama lain)
1/2 tin susu pekat manis (dalam 1 cawan) 
(satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2)

UTK TOPPING:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (diparut)

CARA-CARANYA:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan gebu..
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong...

Rasa-rasanya dapat buat tak resepi snow cheese kek ini..Senang jer tapi perlukan kesabaran sikit..Yelah manalah tahu kek belum siap tapi tak sabar-sabar nak makan..Pastikan masuk peti ais dulu dalam 1 jam dan selepas itu bolehlah makan..Ade juga yang tak suka makan kek masuk peti ais cuma terpulang mengikut selera anda..


Bye-bye..
p/s: Jangan lupa cuba tau..memang terbaik dan sedap di makan...


Salam mesra
     lela







3 ulasan:

  1. nk tye guna loyang bpe inchi ye saye pye oven kecik jer 18L.SHARP.gune api ats bwh gak ker...first time nk mencube ni...

    BalasPadam
  2. Seronok baca blog sis. asalam.saya orang baru dalam blog. Join la blog saya. shazwaniafiq.blogspot.com =)

    BalasPadam
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam